|
||||||||||||||||||||
|
Beskyttelsesledere i elektriske installationer
De med grøn og gul farve isolerede ledninger, der nu om dage er at finde overalt i elektriske installationer (engang var de der slet ikke. Senere var de der nogle steder, men de var ikke grøn-gule), kaldes overordnet for beskyttelsesledere eller PE-ledere. De er ikke spændingsførende under normale omstændigheder. Hvilke kategorier af beskyttelsesledere findes der (en af underkategorierne navngives også "beskyttelsesleder") og hvad er deres funktion?
Beskyttelsesledere
Beskyttelseslederne udfører deres mission i det øjeblik, der sker en fejl i en brugsgenstand. En elektrisk afledning mellem en fase og fx brugsgenstandens metalkapsling bevirker, at der vil gå en strøm i beskyttelseslederen. Strømmen føres i tilfælde af en foransiddende fejlstrømsafbryder udenom denne komponent, som følgelig vil detektere en ubalance mellem ind- og udgående strøm. Detekteringen resulterer i en øjeblikkelig udkobling af fejlstrømsafbryderen, fx i løbet af 0,02 sekunder. Såfremt installationen som beskyttelse mod indirekte berøring i stedet gør brug af "nulling" uden fejlstrømsafbryder, forårsager strømmen, at de foransiddende sikringer springer (eller andet overstrømsbeskyttelsesudstyr kobler ud, som fx en automatsikring eller en maksimalafbryder). For stikkontakttilsluttet materiel er der i dette tilfælde i almindelige installationer krav om en højeste udkoblingstid på 0,4 sekunder. Hvad er i øvrigt "indirekte berøring"? SB-A6 § 213.10 Personers eller husdyrs berøring af udsatte dele, der er blevet spændingsførende som følge af fejl.Hvis tilgængelige metaldele på en vaskemaskine en dag "støder", fordi der inde i maskinen er opstået en fejl, der har lagt fasepotentiale over på disse dele, så vil der være tale om en indirekte berøring. Beskyttelse mod indirekte berøring ved automatisk afbrydelse af forsyningen ved TT-systemjordingVed TT-systemjording er det praktisk taget umuligt at anvende overstrømsbeskyttelsesudstyr, som fx sikringer, som beskyttelse mod indirekte berøring. Dette skyldes overgangsmodstanden til jord for installationens jordelektrode. Den opståede fejlstrøm ved en fases afledning til fx en beskyttelsesleder vil være for lav til at smelte en sikring eller gøre det inden for en acceptabel tid.Der tillades ved TT-systemjording, i tilfælde af overstrømsbeskyttelsesudstyr som beskyttelse mod indirekte berøring, en udkoblingstid på 5 sekunder og en maksimal berøringsspænding på 50 V. Formlen til beregning af den størst tilladte overgangsmodstand til jord RA ser således ud:
En 10 A gG/gL neozed sikring, dvs en sikring egnet til overbelastnings- og kortslutningsbeskyttelse af kabler, fordrer at der går en strøm på ca 37 A for at den springer efter 5 sekunder (Ia). Det ville i givet fald, ud fra ovenstående formel fra SB-A6 § 413.1.4.2, kræve en overgangsmodstand til jord på kun 1,35 ohm, eller i virkeligheden mindre, da modstanden i beskyttelseslederen også skal medregnes. En overgangsmodstand på 20 til 100 ohm er snarere, hvad der skal regnes med ved et jordspyd på et par meter banket ned i 'god' jord. Ved sandede jorde kan der være tale om flere hundrede ohm ved lignende spydlængde. En kilde beretter fx om en typisk målt overgangsmodstand til jord på 200 til 600 ohm for en enkelt spydlængde i Vestjylland i omegnen af Ringkøbing.
Når der i SB-A6 § 801.471.2 siges, at i boliger kan enkelte afsides anbragte stikkontakter af driftstekniske grunde, fx til frysere eller varmeanlæg, udelades fra den generelt påkrævede HPFI-beskyttelse, og i stedet beskyttes ved PFI-afbrydere, sikringer, automatsikringer eller maksimalafbrydere, så er det altså kun fejlstrømsafbryderen, fx med en mærkestrøm på 300 mA, der er gangbar, hvis der er tale om en bolig med TT-systemjording.
Stød ved berøring af computerkabinetBeskyttelseslederen kan mere vedvarende udføre en mission ved brugsgenstande med indbygget (elektrisk) støjfilter. Nogle har fx oplevet, at et computerkabinet giver stød eller kildrende fornemmelser når en ellers elektrisk fejlfri computer ikke er forbundet til jord. Dette skyldes et indbygget støjfilter, som sætter spænding på kabinettet. Den strømstyrke, der kan passere ved berøring af computeren pga dette støjfilter, er så lav, at den er ufarlig. Men hvis computeren har forbindelse til beskyttelseslederen er ubehagelighederne helt elimineret.Lempelser omkring beskyttelseledere i boligerDer er visse lempelser omkring kravet til beskyttelsesledere ved udvidelser eller ændringer af ældre installationer i boliger.I "Elinstallationer nr. 16/04" kan I SB-A6 § 801.471.2 fastslås, at hvis boligen er opført før 1. april 1975, og har HPFI-beskyttelse, så kan bekyttelseslederen helt udelades i installationer inde i selve boligen (og kun der). Hvad betyder det i praksis, hvis beskyttelseslederen mangler og der udelukkende er installeret en fejlstrømsafbryder? Hvis en brugsgenstand af klasse I ikke er forbundet til en beskyttelsesleder, og der opstår en elektrisk defekt, der resulterer i en overgang til udsatte dele, så er det ikke sikkert, at noget kobler strømmen fra, hvis brugsgenstanden fx er godt isoleret fra jord ved gummifødder eller på anden måde. I det øjeblik en person med god forbindelse til jord rører ved den fejlramte brugsgenstand vil vedkommende få elektrisk chok og først nu, hvis den opståede fejlstrøm er stor nok, vil fejlstrømsafbryderen koble ud. Havde brugsgenstanden været forbundet til en beskyttelsesleder ville fejlstrømsafbryderen have reageret med det samme og det eventuelle elektriske chok ville have været undgået. En installation med både HPFI-afbryder og beskyttelsesledere er altså at foretrække. Når det i "Lov om ændring af lov om autorisation af elinstallatører m.v." siges, at: Enhver må foretage udskiftning af afbrydere og stikkontakter uden jordkontakt for højst 250 V på steder, hvor der ikke er krav om højere kapslingsklasse end IP20. Er stikkontakterne forsynet med jordkontakt, må enhver foretage sådan udskiftning, hvor der ikke er krav om højere kapslingsklasse end IP20, hvis installationen er beskyttet med HPFI- eller HFI-afbryder...må kravet til, at der skal være HFI- eller HPFI-afbryder, hvis menigmand skal have lov til at udskifte en stikkontakt med jordkontakt, skyldes, at forkert ledningsmontering ville kunne betyde, at alle udsatte dele på en tilsluttet brugsgenstand blev spændingsførende. Ved foransiddende HPFI-afbryder ville strømmen blive koblet fra i forbindelse med berøring af de udsatte dele, men det ubehagelige elektriske stød ville altså ikke blive undgået.
Beskyttelsesledere eller ej kan man ikke gardere sig imod, at fx et nysgerrigt barn stikker en finger ned i bunden af en strømførende lampefatning uden lyskilde. Det vil resultere i et elektrisk chok og påfølgende udkobling af en foransiddende fejlstrømsafbryder. Beskyttelsesledere gennem tiderneI Vejledning for elektriske Installatører fra 1907, en bog, der indeholdt det påkrævede pensum for dem, der ville indstille sig til eksamen for autoriserede installatører af elektriske anlæg i København, er det eneste man støder på omkring elektriske forbindelser til jord, at midterlederen i et 3-leder DC forsyningsnet lægges til jord ved en forsyningsspænding på 2×220 V af hensyn til ikke at udsætte ledningsisolationen i husinstallationerne for en spændingsforskel på 440 V mod jord i tilfælde af en isolationsfejl på en yderleder.Kigger man i Stærkstrømselektroteknik fra 1914-16, en lærebog for dem, der stilede imod en eksamen for statsautoriserede elektriske installatører, så kigger man forgæves efter anbefalet brug af beskyttelsesledere til tilsluttede brugsgenstande. Emnet berøres ikke. I næste udgave af Stærkstrømselektroteknik fra 1917-25 får jordforbindelser i vekselstrømsanlæg et selvstændigt afsnit. Her bliver det diskuteret, hvorvidt disse jordforbindelser kan gøre installationerne mere sikre eller måske i virkeligheden mere farlige! Følgende 4 punkter overvejes og analyseres:
Jordforbindelse til nullederen er det, der i dag kaldes for 'nulling', mens det sidste punkt med den 'særlige jordledning' kan sammenlignes med nutidens TN-S systemjording. Fejlstrømsafbryderen er ikke opfundet på dette tidspunkt, og derfor er egen jordelektrode (jordplade) i installationen ikke videre bevendt, da fejlstrømmen som tidligere nævnt sjældent vil nå en størrelse, der smelter sikringerne og dermed afbryder strømmen. Bogen giver et eksempel på en mislykket jording:
Brug af transformerstationens jordforbindelse gennem nullederen, der ofte kunne resultere i en strøm, der ville smelte sikringstråden i fejltilfælde, vurderes for risikofyldt, fx ved brud på nullederen ude i forsyningsnettet, eller hvis der skulle ske en kortslutning mellem nul og fase ude i nettet uden for det såkaldte "kritiske punkt", dvs et punkt, hvor transformatorens sikringsudstyr ikke formår at koble fra. Der afsluttes med følgende konklusioner: Hovedreglen maa da blive,Som det kan læses i ovenstående sidste punkt, kaldtes beskyttelsesledere for jordledere i 1925. I Stærkstrømsreglementet af 1938 er der i afsnit 2 § 43 nogle bestemmelser omkring 'beskyttende jordforbindelser' i lavspændingsanlæg. Til Beskyttelse mod Berøringsfare kan metalliske, normalt ikke strøm- eller spændingsførende Dele af en Installation saasom Beskyttelsesbeklædninger for Ledninger eller for de Installationen tilsluttede Montagegenstande, Apparater og Brugsgenstande forbindes til Jord ved beskyttende Jordledninger.Man kunne altså i henhold til Stærkstrømsreglementet af 1938 forbinde brugsgenstande til jord, men man skulle ikke. Gjorde man det var kravet blandt andet, at overgangsmodstanden til jord højst måtte andrage 2 ohm. Det lod sig gøre ved brug af udstrakte vandrørsnet som jordelektrode. Og havde man sagt A måtte man også sige B. Var en enkelt brugsgenstand i et rum forbundet med en beskyttende jordforbindelse, så skulle alle øvrige brugsgenstande i samme rum også forbindes til jord. Det kostede en sikring at lave sådan en installation, for det skulle ved en prøve godtgøres, at beskyttelsesindretningen rent faktisk koblede strømmen ud når en spændingsførende leder blev forbundet til en 'jordledning'. Alternativt kunne fejlspændingsrelæer anvendes. Fejlspændingsrelæet skulle sørge for, at strømtilførslen blev afbrudt ved en berøringsspænding på 42 V eller derover på de ydre metaldele på brugsgenstanden i forhold til jord. Nulling var ikke tilladt. Det skal siges, at elektricitetsværkerne også havde noget at skulle have sagt inden for deres forsyningsområde. De kunne påbyde brug af beskyttende jordforbindelser i visse dele af installationen, selvom det altså ikke var et krav i det daværende Stærkstrømsreglement. I dag hedder det således i Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om administration m.v. af stærkstrømsloven: § 4 Stk. 9. Elforsyningsselskabet må ikke gøre tilslutning til forsyningsnettet og forsyning til forbrugeren afhængig af strengere sikkerhedskrav end de krav, der er fastsat i stærkstrømsbekendtgørelsen eller i andre bestemmelser udstedt med hjemmel i stærkstrømsloven Jordforbindelser i de elektriske lavspændingsinstallationer diskuteredes fortsat i 1960. Der er i de forskellige lande stærkt delte meninger om, i hvor stort et omfang jordforbindelse bør bringes til anvendelse på lavspændingsinstallationer. Medens man f. eks. i England og Norge hidtil i store træk har holdt på, at alle metalliske dele af en installation, som ikke var spændingsførende, skulle være jordforbundne, har man i andre lande, bl. a. Danmark, været mere tilbageholdende på dette område.Tidskravet til udkobling var 20 sekunder. Fejlstrømsafbryderen var opfundet (efter sigende produceret i Tyskland midt i 1950'erne med mærkestrømme fra 0,3 til 3 A), men den blev ikke brugt i Danmark (i 1964 iværksatte Elektricitetsrådet en forsøgsmæssig prøveordning for FI-afbrydere med udløsestrømme på 500 mA). Udover direkte jordforbindelse var nulling også en mulighed på dette tidspunkt (blev tilladt i 1958 med et cirkulære fra Elektricitetsrådet), og endelig var der det tidligere nævnte fejlspændingsrelæ (efter sigende udviklet i England i 1930'erne). I dag diskuteres det ikke om der skal være beskyttelsesledere i nye installationer. Det har der efterhånden skullet i mange år når beskyttelsen mod indirekte berøring beror på automatisk afbrydelse af forsyningen, velsagtens siden først i 1970'erne, jf tidligere refererede skæringsdato for udeladelse af disse ledere i boliger. PEN-lederI en PEN-leder kombineres beskyttelseslederen og nullederen i en enkelt leder. Hvis isolationen er grøn-gul skal lederen mærkes med lyseblå tape i enderne og omvendt hvis isolationen er lyseblå. Lyseblå er den foretrukne farve til identifikation af en nulleder.UdligningsforbindelserUdligningsforbindelser har til formål at sikre ens potentiale på forskellige berøringstilgængelige ledende dele. For at få elektrisk stød skal der være en spændingsforskel mellem dele, der berøres samtidig. Ved at forbinde ting indbyrdes med ledninger elimineres mulige spændingsforskelle.HovedudligningHovedudligningsforbindelser har at gøre med indkommende metalliske dele i en bygning, fx vand- og gasrør. Disse dele forbindes elektrisk sammen i en hovedudligningsklemme. Også større ledende bygningsdele, som fx jernarmering i betongulve, kan med fordel forbindes til hovedudligningsforbindelsen.Hovedudligningsklemmen kan i mindre installationer sidde øverst i en gruppetavle. I større installationer er der tale om en separat anbragt klemrække. Hvad med forbindelsen mellem en sådan hovedudligningsklemrække og en gruppetavles PE-skinne, hvor diverse strømkredses beskyttelsesledere er tilsluttet - er der tale om en hovedudligningsforbindelse?
Supplerende udligningI områder med særlig risiko, som fx i badeværelser og bygninger for husdyrhold, skal der udføres lokale supplerende udligningsforbindelser.
JordlederEn jordleder er en forbindelsesledning mellem hovedudligningsklemme og jordelektrode. Lederen fører en evt fejlstrøm fra beskyttelseslederne til jordelektroden.Driftsmæssige og funktionsmæssige jordforbindelserUdover nævnte typer af grøn-gule ledere, der alle har beskyttelsesmæssige formål, findes der også driftsmæssige og funktionsmæssige jordforbindelser. Disse kan også være klædt i grønt og gult, men er det ikke nødvendigvis.En driftsmæssig jordforbindelse er fx en forsyningstransformers forbindelse af nulpunktet til jord på lavspændingssiden, mens funktionsmæssige jordforbindelser har at gøre med apparaturs korrekte funktion (og ikke elektrisk sikkerhed). Interne links til emner i denne artikel:
|