Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Hvordan laver man et netværksudtag?

Dokument oprettet:6 Jan 2003
Senest ændret:24 Apr 2021
Forfatter:Cubus

Flere IP-adresser på samme netkortHvis der er brug for netværkskabling af blivende karakter, kan man lige så godt lave det ordentligt og afslutte i nogle faste RJ45 netværksudtag på væggen. Alternativet er løst udlagte patchkabler.

Hvilke komponenter skal der til? Det i denne artikel anvendte LexCom udtag fra LK kræver ikke noget specialværktøj at montere. Alt klares med fingerfærdighed og en bidetang.

Komponentdelene

Dataudtag kan købes færdige som en alt-i-én løsning til udvendig montering. Det her viste system er modul-opbygget, hvilket giver mulighed for at sammensætte en løsning flexibelt efter placerings­forhold­ene. Skal udtaget monteres uden på en væg eller bygges planforsænket ind i en væg? Måske i en gipsvæg? Der findes dåser og underlag for alle løsninger. Her tages der udgangspunkt i en udvendig installation på væg. Datakabler kunne på synlige strækninger fx føres i hvide plastik kanaler.

Et dataudtag med et enkelt stik fylder '1 modul' (afbryderstørrelse), mens et dobbeltudtag fylder 1,5 modul (stikkkontaktstørrelse). Oftest vælges at lave et dobbeltudtag. Et udtag kan nemlig også evt anvendes til telefon, det kommer helt an på, hvad det bliver fodret med i den anden ende, i krydsfeltet.


Fuga underlag
Underlag til udvendig montage i design-serien Fuga. For planforsænket indbygning i træ- eller gipsvæg ville man anvende en såkaldt forfradåse. Der findes også dåser for indmuring, men det er nok de færreste der går i gang med rillefræseren for eftermontage af netværkskabling.


Ramme 50
En ramme 50 passer i størrelse til et underlag. Ved planforsænket indbygning af komponenter i væg ville en ramme 63 være passende. Den er 63 mm bred og dækker bedre over evt lidt for stor udskæring mv.


Montageramme
Til at holde datakonnektoren fast anvendes en montageramme. Den viste ramme passer til konnektorer, der mht fastholdelse er konstrueret i det såkaldte keystone format. Rammen findes i mange farver. Almindeligvis signalerer en grøn ramme et data­udtag og en rød ramme et telefon­udtag. Sort er en all-round standard farve, der ikke signalerer noget bestemt.


Dataudtag
Et dataudtag for en enkelt konnnektor. Her isættes montagerammen, der holder på RJ45-konnektoren. Der følger en afdækning (frontplade) med.


UTP RJ45 konnektor
Datakonnektoren af typen RJ45 uden skærm (UTP). Her i kategori 5e. Findes også til en kategori 6 installation.


Komponentdelene samlet
Alle netværksudtagets dele samlet.

Montage

Montage af netværkskabel og konnektor foregår ved fingersnilde og en bidetang. Kabler, der anvendes til fast installation, er af den stivere énkorede type, i modsætning til den blødere flertrådede variant, der anvendes til patchkabler. Det er den samme konnektor der anvendes, hvad enten den skal monteres i et patchpanel i et krydsfelt, eller den skal indbygges i et vægudtag.


Det yderste af kabelkappen er fjernet fra net­værks­kablet, ca 3 cm, og kablet føres op gennem stuffercappen indtil kappen kommer til syne. Skulle man lave mange monteringer, kunne det nok betale sig at anvende et specialværktøj, der hurtigt og nemt fjerner det yderste af kappen. Ellers kan en kniv bruges med forsigtighed. Bemærk farveskabelonen til de to mulige monteringsmåder: A eller B.


De enkelte ledere placeres i hver sin rille i henhold til den valgte farveskabelon: A eller B. Vælges A i den ene ende, skal A også vælges i modsatte ende. Fast netværkskabling udføres altid "lige igennem".


Stuffercappen med de isatte ledninger trykkes ned over skæreklemmerne indtil et "klik" høres. De udstikkende ledninger klippes af med en bidetang. Konnektoren er færdigmonteret og klar til at blive sat i en montageramme.


Her ses RJ45-udtaget monteret i en montage­ramme i et patchpanel i et krydsfelt.



Interne links til emner i denne artikel: Eksterne links til emner i denne artikel:


Home | Copyright © 2002-2024 Cubus | cubusadsldk@gmail.com